Povijest

Ljekarništvo na području grada Novog Marofa ima zavidno dugu i uspješnu povijest djelovanja.

Andrija Jovan, mr. pharm. dobio je 01.12.1926. godine dozvolu za otvorenje i rad tada Ljekarne Svetom Antunu Novi Marof.

Od te godine ljekarna djeluje i služi napretku, osvješćivanju i brizi za dobrobit čovjeka.

Samo mjesto ljekarne na brežuljku Novog Marofa govori o važnom lokalitetu. Vrlo dobro građena kuća tadašnjeg, u narodu znanog, apotekara Andrije Jovana, govori o dobrom i uglednom gospodaru. Pod utjecajem društvenih zbivanja 1938. g. ljekarnu preuzima u zakup ljekarnik Branko Martecchini.

Branko MartecchiniZnačajno razdoblje ima ljekarna pod vođenjem uglednog i još uvijek spominjanog mr. phar. Branka Martecchinija. Taj ljekarnik je djelovao i radio prije i poslije drugog svjetskog rata u ljekarni od godine 1938. do 1972. Prolazio je različita društvena uređenja i očuvao ljekarnu i ljekarništvo na vrlo dobrom nivou i glasu kod svakog pacijenta.

Nakon rata ljekarna je nacionalizirana, ali ljekarnik Martecchini ostaje i dalje i vodi brižno ljekarnu do svojeg umirovljenja (1972.).

Opstojnost ljekarne u Novom Marofu treba prvenstveno tražiti u stručnosti i predanom radu ljekarnika koji su vodili brigu o ugledu svog zvanja.

Danas je ljekarna prema propisu Ministarstva zdravstva u zakupu - grupna privatna praksa, u iznajmljenom prostoru.