Njega kože

Temeljni podaci o koži

Koža je najveći organ tijela. Ona obavlja brojne funkcije koje su važne za cijeli organizam, a svakako je najvažnije da koža djeluje kao barijera koja, s jedne strane, sprečava gubitak vode, elektrolita i drugih sastojaka tijela, a, s druge, brani ulaz nepoželjnim i štetnim molekulama iz okoline u kožu i organizam. Koža nadalje štiti tijelo od mehaničkih, fizikalnih, kemijskih i mikrobioloških utjecaja te sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature. Ona izlučuje dio nepotrebnih tvari iz organizma i prima tvari, što je važno za djelovanje kozmetičkih i dermatoterapijskih preparata te za sistemsku terapiju putem kože (transdermalni terapijski sustavi; TTS). Prema tome barijerne funkcije kože su važne za fiziološku adaptaciju čovjeka prema okolini u kojoj živi. One su presudne za održavanje unutarnje homeostaze i imaju važnost za proučavanje perkutane apsorpcije i za zaštitu od kemijskih trovanja te za primjenu terapijskih i kozmetičkih sredstava.

Koža je osim toga medijator osjeta, mjesto gdje se odvijaju imunološki procesi i sintetizira vitamin D. Iz svega toga proizlazi da koža čini jedinstvenu cjelinu s organizmom kojega pokriva pa je i razumljivo da se različita zbivanja u organizmu mogu očitovati na koži, a isto tako promjene kože mogu izazvati cijeli niz poremećaja u organizmu. Tako većina akutnih zaraznih bolesti izaziva na koži raznolike osipe, a npr. opekline izazivaju gubitak tekućine, krv se koncentrira i nastaje stanje šoka.

Čovjek visine 170 cm imaca 1,7 m2 kože, što čini 18% ukupne tjelesne težine. Debljina kože jako varira ovisno o području tijela. Najdeblja je na dlanovima i tabanima (2 do 4 mm), a najtanja na vjeđama i prepuciju (0,2 do 0.6 mm).

Proizvodi za njegu

Nakon pranja ili čišćenja potrebno je uspostaviti normalno stanje vlažnosti pH-vrijednosti i premaštenosti kože, usnica, kose i nokata. Usto ovi proizvodi mogu ubrzati proliferaciju stanica, odgoditi pojavu bora, tonizirati kožu i sl. Sve se ovo postiže primjenom raznolikih pripravaka (kreme, losioni, tkivna ulja, želei i paste) i mnogobrojnih aktivnih supstancija. Danas se mnoge djelatne supstancije oblikuju u liposome koji se zbog sličnosti s biološkim membranama mogu neposredno vezati sa stanicama epidermisa pa čak i ući u žive stanice epidermisa. Liposomi štite uklopljene djelatne tvari od utjecaja okoline i djelovanja enzima. Oni mogu poboljšati penetraciju tvari u kožu, a mogu poslužiti i kao organsko otapalo za otapanje teško topljivih supstancija. Na taj način liposomi povećavaju koncentraciju djelatnih tvari u koži.

Pravilan izbor pripravaka za njegu kože i kose prvenstveno ovisi o tipu i stanju ovih struktura, zatim o starosti osobe i utjecajima okoline. Općenito je pravilo da se normalna koža njeguje hidratantnim i blago premaštenim pripravcima, a noću se mogu primijeniti hranjive kreme. Suha koža zahtijeva uz hidratantne pripravke tijekom dana i obveznu primjenu hranjivih krema tijekom noći, a masnu kožu nakon čišćenja treba osvježiti adstringentnim tonikom i zatim premazati hidratantnim emulgiranim losionom, gelom ili hidratantnom kremom s vrlo malom količinom lipofilnih tvari.

Negativna stanja kože (isušena, nečista, osjetljiva i prijevremeno ostarjela koža) zahtijevaju pravilnu njegu. Bolesna stanja kože kao npr. akne i rosacea zahtijevaju medicinsku njegu, a to je područje dermatološke kozmetologije.

Starost osobe ima također utjecaja na izbor pripravaka za njegu kože. Zato se izrađuju pripravci za djecu, za mladenačku dob, za zrelu dob i ostarjelu kožu.
Utjecaji okoline nalažu da se u pripravke za njegu kože stavljaju zaštitne supstancije (UV filtri, silikoni)...

Pored navedenoga unutar pripravaka za njegu kože nalaze se specijalizirani pripravci za područje oko oka, za njegu grudi, protiv celulitisa, za masažu, protiv bora i sl.

Zbog opsežne građe najbolje je ove pripravke prikazati prema tehnološkim oblicima, a zbog specifičnosti namjene neka područja treba izdvojiti, a to su: maske i pakiranja, njega usnica, njega ruku, njega nogu, njega djece i pripravci za muškarce. U ljekarničkom laboratoriju izrađujemo vlastite kreme za njegu kože.

Prema namjeni kreme se dijele na:

  • kreme za čišćenje kože
  • kreme za njegu kože, a to su: kreme za dan, dnevne ili mat kreme (engl. Vanishing creams, to vanish - iščeznuti; njem. Tagescremen, Mattierende cremen) tipa su U/V; kreme za noć, masne kreme, hranjive kreme (engl. Night creams, njem. Fettcremen, Nachtcremen) tipa su V/U; kreme za hlađenje i ublažavanje ili Cold creams su različitih tipova. Višenamjenske kreme (All purpose creams, General creams) također su različitih tipova.
  • kreme posebne namjene: za sunčanje, depiliranje, brijanje, masažu, izbjeljivanje, puder-kreme, parfemske kreme, kreme s antiseboreicinu, s repelentima i dr.