Događanja

Drugi hrvatski Dan ljekarni
(29. listopad 2008.)

Nuspojave određenih lijekova utječu na sposobnost upravljanja vozilom, a rijetko se spominju kao uzrok prometne nesreće

Lijekovi i sigurnost u prometuSvakodnevno se događaju brojne prometne nesreće i nepotrebno gube i uništavaju životi. Kad se analiziraju uzroci prometnih nesreća, u više od 85 posto slučajeva odgovoran je čovjek, a sve su rjeđi uzroci loše prometnice, signalizacija ili tehnički nedostaci vozila.

Smatra se da do nesreće dolazi prije svega zbog neodgovarajuće reakcije vozača u kritičnim situacijama. Vozač svojim temperamentom, emocijama, zdravstvenim stanjem, karakternim osobinama i stavovima prema vožnji u jednom trenutku može uništiti svoje ili tuđe zdravlje i život. Alkohol je najčešći uzrok prometnih nesreća, dok se lijekovi rijetko spominju kao uzrok, iako je jasno da nuspojave određenih lijekova utječu na sposobnost upravljanja vozilom. Neki lijekovi potencijalno su veoma opasni, čega mnogi nisu svjesni. Posebno je opasna kombinacija lijekova i alkohola ili lijekova, alkohola i droga.

U cestovnom prometu sudjeluje gotovo cijelo stanovništvo, bilo kao pješaci, biciklisti, motociklisti, vozači ili putnici u osobnim automobilima, autobusima i tramvajima. Zbog brojnih sudionika u cestovnom prometu i male ljudske pogreške mogu biti fatalne. Upravo iz tih razloga, u mnogim se zemljama, pa tako i u našoj, poduzimaju preventivne mjere i aktivnosti za postizanje veće sigurnosti prometa.

Ljekarnici su najdostupniji zdravstveni stručnjaci koji savjetima mogu upozoriti ljude na važnost utjecaja lijekova na njihovu moguću promjenu ponašanja u prometu. Savjetodavna uloga ljekarnika u ovom području trebala bi biti nezaobilazna za pacijenta i obvezujuća za ljekarnika. Neki lijekovi povećavaju sigurnost sudionika u prometu, pa odgovarajuća kontrola bolesti pomoću lijekova oboljelima često omogućuje ravnopravno sudjelovanje u prometu. Međutim, mnogi lijekovi, posebice u početku liječenja ili pri neodgovarajućoj primjeni terapije, mogu uzrokovati pospanost, vrtoglavicu, poremećaj koncentracije, mišićnu slabost, a mogu promijeniti i ponašanje i doživljavanje.

Lijekovi i sigurnost u prometu Lijekovi i sigurnost u prometu

Želja je bila potaknuti pacijente da se slobodno obraćaju ljekarnicima s pitanjima:

  • kako lijekovi ili dodaci prehrani koje upotrebljavaju moju utjecati na njihove vozačke sposobnosti
  • koliko dugo nakon uzimanja određenih lijekova ne bi smjeli upravljati vozilima.

.........................................................................................................................................................................

01. 12. 2006. godine, Ljekarna je obilježila i proslavila 80 godina kontinuiranog rada Ljekarne u Novom Marofu. Tom prigodom izdana je knjiga sa kompletnom kronologijom razvoja i događanja u datoj Ljekarni.